Dlaczego białko jest ważne i jak je stosować?

2018-07-14
Dlaczego białko jest ważne i jak je stosować?Zacznijmy od podstaw - co to jest białko? Białko jest głównym komponentem tkanek i narządów, jest najważniejszym budulcem naszych mięśni i procentowo jest go najwięcej (po wodzie) w naszym organizmie. Organizm ludzki zawiera około 65% wody i 20% białek – to dzięki niemu możemy się rozwijać i funkcjonować. Białko zbudowane jest z aminokwasów endogennych i egzogennych. Znanych jest 21 aminokwasów, z których 9 to aminokwasy egzogenne, które nie mogą być wytworzone przez organizm i muszą być dostarczane w diecie. Dlatego też należy zadbać o ich odpowiednia ilość w diecie. Pozostałe, aminokwasy endogenne, wytwarzane są przez organizm ludzki na bazie związków pośrednich metabolizmu węglowodanów. U przeciętnego, przysłowiowego "zjadacza chleba" popyt na ten makroskładnik oscyluje w granicach 0.75g-0.8g na kilogram masy ciała, natomiast u osób ćwiczących wartość ta zdecydowanie wzrasta. Białko dla sportowców jest szczególnie ważne niezależnie od tego czy są to kulturyści czy piłkarze. Oczywiście Ci pierwsi napewno potrzebują tego białka dużo więcej ponieważ dążą do rozbudowy swojej muskulatury, wiem to z autopsji - sam zajmuje się kulturystyką. Podaż białka w tym sporcie sięga nawet 4g na kilogram masy ciała, więc zapotrzebowanie jest dość spore. Bardzo dobrym sposobem na uzupełnienie braków białka w diecie jest odżywka - białko w proszku. Na rynku dostępne są różne rodzaje białek, między innymi koncentraty serwatek, bardziej oczyszczone izolaty, oraz hydrolizaty, które są najczystsze i najszybciej wchłanialne. Jednym z moich ulubionych protein w proszku jest izolat białkowy ISO XP z Applied Nutrition o smaku truskawkowym lub waniliowym – są po prostu niesamowite.
Jak stosować białko? Każdy moment jest dobry, a w szczególności po treningu, w celu usprawnienia regeneracji mięśni. Będąc na redukcji tkanki tłuszczowej (dieta odchudzająca) też trzeba pamietać o białku, a wręcz należy zwiększyć jego spożywanie, gdyż w przeciwnym razie, przy ujemnym bilansie kalorycznym nasz organizm potraktuje nasze mięśnie jak paliwo do wytworzenia energii, potocznie mówiąc, zacznie „palić mięśnie”. A przecież do tego nie chcemy doprowadzić! Każdemu zależy chyba, na pozbyciu się tego paskudnego balastu jakim jest tłuszcz, a odsłonięciu ładnej sylwetki z dobrą definicją mięśniową. Jeśli szukasz wartościowego białka o doskonałym profilu aminokwasowym polecam izolat białka serwatkowego ISO XP. To naprawdę dobry wybór jeśli zależy Ci na dostarczeniu wysokiej jakości białka i zbudowaniu
zdrowej masy mięśniowej.

Pozdrawiam

Tomasz Baca

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel